Filip odlar sin karriär

Vintern lurar runt knuten. Åkrarna, som för bara några månader sedan var ljusgula och levande, ligger bruna och stilla i novemberkylan. På lantbruket i Småland pågår ändå full aktivitet. Filip Axelsson rör sig över gården med en lantbrukares självklarhet. På den här gården har han vuxit upp, bland jordgubbar, potatis och spannmål.

Men långt innan Filip blev lantbrukare på familjegården var han elev på Prolympia Virserum. Han var en av de allra första att delta i skolans specialengelskagrupp, och kanske bidrog kursen till Filips val senare i livet.
– Under min skolgång i Virserum gick jag från ganska dålig till självsäker i det engelska språket.
– Efter gymnasiet vågade jag därför ge mig ut i världen. Jag har utbildat mig till lantbrukare både i Sverige och i Kanada. Jag åkte till Alberta och jobbade med spannmål på en stor gård.

Att det blev just Kanada var ingen slump.- Det har alltid varit en dröm att få se mig om i världen, och Kanada har mycket att erbjuda. Inte minst är det ett vackert och trevligt land.

Gården i Alberta var stor och Filip blev väl omhändertagen när han kom dit.
– Mycket i deras lantbruk liknar vårt i Sverige, men allt kändes tio gånger större.
– Samtidigt var många saker omoderna, deras maskiner och arbetssätt, till exempel. Där låg de många år efter Sverige.

En klar riktning

Efter Kanadaresan genomgick Filip en utbildning i Sverige som gjorde honom till lantmästare.
– Det är en utbildning via SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, där man lär sig om odling, ekonomi, ledarskap, djurproduktion och entreprenörskap. Utbildningen är bred och lägger grunden för ett lyckat lantbruk.
– Den förberedde mig för att kunna ta över föräldragården på ett bra sätt.

Idag är Filip driftledare på gården. Han ansvarar för all odling av potatis och spannmål. Dessutom är han och hans syster mitt uppe i ett generationsskifte.
– Det betyder att jag och syrran ska ta över gården. Vi har 20 anställda till vardags, och över 100 när det är säsong. Att genomgå ett generationsskifte är därför en stor process som behöver ta tid.

Just generationsskiften är något Filip kan extra mycket om.
– För ett tag sedan blev jag förtroendevald i LRF, Lantbrukarnas Riksförbund. Det är en organisation som jobbar för lantbrukarnas räkning och driver frågor om lantbruk och skogsbruk.
– Jag sitter i LRF Ungdomens riksstyrelse och driver just frågor gällande generationsskiften. Många i branschen börjar bli till åren och frågan är därför aktuell på många håll i landet.

Mitt i det pågående generationsskiftet spår Filip en ljus framtid på familjegården.
– Jag har stora planer. Vi vill expandera och bli ännu större. Målet är att dubbla produktionen på 10 år, få en högre lönsamhet och tjäna mer pengar.
– Men samtidigt vill vi fortsätta att vara oss själva. Till exempel packar och levererar vi all potatis själva direkt till butiker i hela Småland!