Drömmen om collage blev sann

Hon har varit på utbytesresa i Polen, pluggat på collage i USA och studerar nu till statsvetare med inriktning på internationella relationer. Wilma Löfstedt är bara 24 år men har redan upplevt mer än många.

Det hela började i grundskolan när valet föll på Prolympia Virserum. Wilma, som vuxit upp i området, föll för profilen med idrott och hälsa.
– Men när jag väl började på skolan visade sig möjligheterna vara större än så. För den som ville bli något fanns chansen att få uppleva världen utanför Sverige.

Wilmas klass blev den första att delta i ett internationellt utbyte. Resan skulle gå till Polen och för att förbereda sig och träna upp sin engelska började klassen brevväxla med sina polska vänner.
– Jag minns nervositeten när resan närmade sig. Vi var oroliga över att klara oss alldeles själva hos värdfamiljerna, men vår mentor peppade oss och försäkrade oss om att vi var väl förberedda. Hon hade rätt.
– Att skolan fokuserat så mycket på läsning och skrivning har gynnat mig i varje nytt steg i livet. Att kunna uttrycka mig obehindrat på flera språk har varit en av mina viktigare färdigheter.

En termin på vift
Sedan grundskolan har Wilma fortsatt på den internationella banan. Genom sitt hårda arbete gick den stora drömmen om USA i uppfyllelse.
– Jag har alltid drömt om att gå på ett äkta, amerikanskt collage, och under mina studier vid Göteborgs Universitet blev drömmen sann. Jag fick spendera en termin på University of South Carolina i Columbia.
– Men vägen dit var tuff. Det krävs intensiva studier och ett stort engagemang för att kvalificera sig – för att spendera sin utbytestermin i USA är populärt och det var därför ingen garanti att bli antagen.

Tiden i USA blev allt Wilma hoppats.
– I början var det en period av anpassning. Det var en utmaning att lämna min hemkultur och hitta min plats i en ny miljö.
– Men det var också helt fantastiskt. Jag blev en självständig person med förmåga att hantera många fler situationer. Mitt självförtroende växte och jag fick nya perspektiv. Dessutom blev min engelska avsevärt bättre och mina internationella kontakter är värdefulla för mig.
– Man skulle nog kunna säga att terminen i USA har varit den mest betydelsefulla upplevelsen i mitt liv.

Internationell framtid
Idag pluggar Wilma till statsvetare och framtiden är ljus. Den internationella erfarenheten, med kulturell kompetens och språkkunskaper, har gett Wilma konkurrensfördelar på arbetsmarknaden.
– Jag har höga ambitioner. Mitt mål är att skapa möjligheter för att arbeta i olika länder med internationella projekt. Tänk att en klassresa till Polen kunde göra så stort avtryck!