Syskonen spelar ishockey

”Tack vare Prolympias idrottsprofil hinner vi träna flera sporter”

De tränar hockey fyra gånger i veckan, lägger flera timmar på cross och har varsin egen häst som de tävlar framgångsrikt i både hoppning och dressyr. Elis och Svante Lind är 13 år gamla och har knäckt koden till hur man lyckas med både skola och idrott – samtidigt.

Tvillingarna går i åttan på Prolympia i Virserum. De bytte till skolan inför sjunde klass, och valde inledningsvis att ha ridning som specialidrott.

– Men i år har vi bytt till hockey, vilket gör att vi får till tre hockeyträningar i veckan utan att rida mindre. Vi kan rida efter skolan eftersom vi har egna hästar, berättar Svante.

Men det är inte bara hockey och ridning som tar upp tvillingarnas fritid.

– Vi tränar cross också. Både mamma och pappa körde cross som unga och när vi var fem år köpte de en cross som vi kunde köra på. Vi fastnade direkt.

Även hockeyintresset kommer från föräldrarna.

– Pappa spelade mycket som ung, och när vi var små tränade han a-laget. Vi fick alltid vara med i ishallen och när vi var fyra började vi på skridskoskola, för att sen börja träna hockey när vi fyllt sju.

– Men hästintresset kommer från vår granne. Hon lät oss rida och köra hennes shetlandsponny och när vi var nio år fick vi vår första egna ponny.

– Idag har vi varsin ponny. Svante tävlar dressyr och jag hoppning, berättar Elis.

Nyckeln bakom framgångarna är att vara fokuserad och att ha kul, menar Svante.

– Allt handlar om att tycka det man gör är roligt. Om glädjen finns där blir det aldrig jobbigt, och det gäller både oss och våra föräldrar. Speciellt mamma ställer upp och hjälper oss med allt i vardagen. Utan henne och pappa hade det förstås aldrig gått.

– Dessutom underlättar det massor att vi får träna på skoltid. Tack vare Prolympias idrottsprofil hinner vi träna flera sporter.

– En annan sak som är viktig är att sköta skolan på skoltid. Genom att vara fokuserad på lektionerna och göra alla uppgifter där får vi tid över till att träna på fritiden.