Sophias drömmar formades på Prolympia

”Prolympia har inspirerat mig på många sätt, men kanske var det konceptet med ”världen som klassrum” som gjorde störst avtryck. I skolan fick jag uppleva otroliga resor som inte bara gett mig erfarenheter, språk och kultur – utan också vänner och drömmar för livet.”

Så säger Sophia Karlsson, 16 år. Hon har just slutat nian och studerar nu på gymnasiet. Men hela grundskolan spenderade hon på Prolympia Virserum – något hon är väldigt tacksam för.

– De erfarenheter jag fått med mig från Prolympia hade jag inte fått på andra skolor. Bland annat har jag fått prova på livet som utbytesstudent, fått extra engelskkunskaper genom specialengelskagruppen och fått besöka både Polen och Skottland.

Inför resan till Skottland fick specialengelskagruppen lära känna de skotska eleverna via Teams. När flyget lyfte mot Glasgow var det med stor förväntan.
– Vi hade arbetat hårt för att få råd att åka. Vi arrangerade skoldiscon, sålde saker på marknader och bakade kakor till evenemang. Och nu skulle vi äntligen få åka!
– Väl framme tog våra värdfamiljer emot oss och vi fick lära oss hur det är att vara tonåring i Skottland. Under resan pratade vi nästan bara engelska och det utvecklade mitt språk jättemycket.
– Senare samma år kom de skotska eleverna till oss i Virserum – och jag är fortfarande nära vän med de tjejer som bodde hemma hos mig.

Internationella framtidsplaner
Sophia är nu mitt uppe i sitt första gymnasieår, men redan finns planer på att åka utomlands igen.
– Jag planerar att åka till USA ett helt år mellan första och andra året på gymnasiet. Jag ska bo hos en värdfamilj och jag vill upptäcka och lära mig så mycket jag kan under det året. Jag har varit nyfiken på USA länge.

Längre fram i livet är siktet inställt på juridik.
– Jag vill bli advokat eller brottsutredare. Jag tycker det är intressant att förstå hur människor tänker och varför vi gör vissa saker. Självklart skulle jag vilja studera även detta utomlands så att jag samtidigt kan fortsätta att upptäcka världen – men var det blir vet jag inte ännu!

Sophias tips till andra som vill lära sig engelska:

  • Var aktiv på lektionerna
  • Våga prata på engelska (just do it!)
  • Hitta vänner från andra länder och prata/skriv med dem (kanske online om du inte har möjlighet att resa)
  • Gå med i en specialengelskagrupp om det finns på din skola
  • Kolla på serier med engelsk undertext eller utan text