Nellie siktar mot London

Hon var aldrig klassens plugghäst. Inte heller älskade hon språk. Faktum var att Nellie Sjösten tyckte att skolan var ganska trist – men så kom åren som ändrade allt. Efter sin högstadietid på Prolympia Virserum låg världen framför hennes fötter – och hon valde att besöka den.

I fjärde klass börjar Nellie på Prolympia i Virserum. Anledningen var att hon tävlade aktivt i alpint, och Prolympia kunde erbjuda en anpassad skolgång så att tävlingarna gick att genomföra utan att det drabbade skolarbetet.
– Jag reste mycket på grund av tävlingarna och Prolympia ordnade så att jag kunde göra skolarbete på distans genom läxor och så. Det är ett ganska unikt upplägg för en högstadieelev, men det gick bra!

Till en början var Nellie inte särskilt intresserad av skolan och skolarbete, men åren på Prolympia ändrade något.
– Jag började intressera mig för det engelska språket. Jag såg fördelarna med att bli riktigt bra på det. Därför tog jag alla chanser jag fick för att utveckla min engelska, bland annat genom specialengelskagruppen. När jag gick ut nian pratade jag nästan helt obehindrat.
– Den som inspirerade mig att lära mig engelska var min lärare, Tina Bågenhammar. Hon gjorde lektionerna intressanta på riktigt, till exempel genom att förklara att jag måste kunna engelska för att förstå vad One Direction sjöng – och One Direction var mina absoluta idoler!

Bäst i Sverige på språkresor

Med språket som ett nyvunnet intresse gav sig Nellie ut på sin första språkresa 2015. Tre veckor i London kändes stort, inte minst för att Nellie redan två år tidigare börjat jobba ihop pengar till delar av resan.
– Än idag minns jag när jag fick ihop tillräckligt med pengar – den dagen kommer jag aldrig att glömma. Det kändes så stort!

Londonresan blev en upplevelse för Nellie och skillnaden mot grundskolans klassresor var stor.
– I skolan tog lärarna hand om oss hela resan. Nu fick jag stå på egna ben och gå fritt i en stor stad.
– Det fick mig att mogna och bli mer självständig och ansvarstagande – åtminstone om man frågan min mamma. Dessutom fick jag lära mig mycket om andra kulturer och genom det fick jag en helt annan förståelse för andra människor.

Efter veckorna i London blev Nellie inspirerad och fick kontakt med EF – en språkreseorganisation.
– Men när jag loggade in på ambassadörssidan såg jag att de hade en ”top 5” där de mest framgångsrika ambassadörerna syntes. Tävlingsmänniskan i mig vaknade och jag bestämde mig för att toppa listan.

Sagt och gjort – istället för att prata med folk en och en började Nellie föreläsa i olika klasser.
– Jag ville nå så många som möjligt. Jag stod på marknader, hade tävlingar, anordnade små event och hittade på allt möjligt för att locka folk.
– Det tog inte lång tid innan jag hade mest poäng i Sverige. Under 5 månader slog jag säljrekord och blev utsedd till årets ambassadör i Sverige. Jag fick representera Sverige på ett ambassadörsmöte i Zürich och hålla föreläsningar för andra ambassadörer här hemma.
– De intjänade poängen gav mig dessutom möjlighet att åka på ytterligare två språkresor, till USA och ut i Europa.

Ett år i USA

Efter resorna bar det återigen av mot USA, denna gång som Au Pair. Nellies huvudsyssla var att ta hand om barnen i familjen där hon bodde.
– Turligt nog gick de i skola på dagarna, vilket gav mig möjlighet att plugga några kurser på University of Colorado, Boulder.
– Att plugga i USA var något helt nytt, faktiskt mycket enklare. De använder sig av standardiserade tentor vilket gör att eleverna aldrig behöver lära sig teorier och resonemang – bara hårdfakta.
– Men det var en häftig upplevelse med USA. Kulturen där är otroligt annorlunda, och då bodde jag ändå i en blue state (demokratiskt styrd stat) där folk tog cykeln till affären, går till jobbet eller tar bussen vid behov. I andra delar av USA är det bara bil som gäller, till exempel.

En framtid utomlands

Idag har Nellie klarat av sina studier i internationell marknadsföring, och planen framåt är klar.
– Jag vill flytta till London och jobba där. London är Europas huvudstad för marknadsföring och det hade varit en dröm att få flytta dit för att bo och arbeta.
– Men innan det blir aktuellt ska jag arbeta lite i Sverige, plugga en dubbel master (två masters på tre år) inom internationell marknadsföring och entreprenörsskap. Sen kan ni räkna med mig, London!