En hållbar framtid för Lars

”Jag siktade högt från början. Redan på högstadiet drömde jag om att få arbeta utomlands. Jag ville bli designer på Apple och vägen dit skulle visa sig gå via Kungliga Tekniska Högskolan”. Så berättar Lars Arvidsson, 24 år, om sin väg från Virserum till världen.

 

När Lars är 11 år slår Prolympia Virserum upp dörrarna och han blir en av skolans första femteklassare. Med sitt tydliga idrottsfokus känns skolprofilen helt rätt – för Lars gillar sport och rörelse.
– Det var fantastiskt att få sporta på skoltid, och med åren har jag förstått hur stor inverkan rörelse har på lärandet i klassrummet – men där och då var det bara lyxigt att få idrotta mycket.
– Med tiden visade det sig dock att Prolympia skulle bli mer än en idrottsskola för mig. Jag, som valt sport framför språk, fick av en slump möjlighet att följa med på specialengelskagruppens allra första resa till New York, USA.
– Det var otroligt häftigt och vi fick både turista i New York och uppleva riktigt amerikansk kultur och skola.

För Lars del blev det ännu en resa med skolan. Tillsammans med klasskompisar åkte han på en utbytesresa till Rumia i Polen – en resa som kom att påverka honom mycket.
– Jag fick bo ensam hos en polsk familj, det var hos min brevvän Piotr och hans mamma. Jag minns att varken han eller jag kunde särskilt mycket engelska och mamman kunde inte ett ord, så där satt vi trevande vid middagsbordet och åt polsk mat.
– Det var helt klart obekvämt, men också en ögonöppnare. Jag blev bemött med värme och gästvänlighet och det har format mig. Resan till Polen har fått mig att både vilja och våga resa och upptäcka nya kulturer senare i livet. Det är jag tacksam för.

 

Hållbarhet framför trend
Redan under högstadiet formades Lars framtidsplaner. Han ville bli designer – och inte var som helst, utan på Apple.
– Därför pluggade jag så att jag kunde välja att läsa teknik med designinriktning på gymnasiet. Efter det tog jag ett sabbatsår och reste till Australien och Nya Zeeland för att få mer livserfarenhet. Och sen, när jag kommit hem igen, bar det av till Stockholm och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, för djupare designstudier.

Designprogrammet var brett och när Lars stod inför ett fördjupningsval kändes Apple-drömmen inte längre lika stark.
– Istället var det hållbar energiteknik som vann mitt intresse. Design är häftigt på sitt sätt, men att förse människor med el och värme på ett hållbart sätt tilltalade mig mer.
– Globalt står energisektorn för de absolut största utsläppen av koldioxid, och därför är det prioriterat att ställa om till nya klimatmål.

 

Under sista året på KTH fick Lars möjlighet att göra en utbytestermin i Turin, Italien.
– Här är jag just nu och det är jättehärligt. Italien är spännande som land men också ur energisynpunkt. I Sverige har vi en bra energimix, men i Italien används mest naturgas som inte är så bra för miljön.
– Tiden här nere har inspirerat mig inför framtida val. I Turin forskas det mycket kring vätgas – och vätgas är tänkt att vara nyckel i den nya industriboomen med grön stålproduktion som växer fram i norra Sverige. Där skulle jag gärna vara med på ett hörn.
– Annars skulle det vara häftigt att fortsätta att resa och arbeta med tekniska lösningar i utvecklingsländer. I Afrika, till exempel, används ofta dieselgeneratorer för belysning och liknande. Det är inte bara dåligt ur miljösynpunkt utan är också orimligt dyrt för befolkningen. Genom att sätta upp solpaneler som ger förnybar energi skulle man förbättra både miljön och ekonomin avsevärt.