Eleven Eerik Hultberg framför skidbacken i Isaberg.

”Idrott och föreningsliv skapar bra och trygga ledare”

 

Dimman ligger tät uppe på bergstoppen. Från skidbacken hörs glada rop, och vid grillen har stora delar av Prolympias åttor samlats för att äta hamburgare. Idag får klassrummet stå tillbaka för något annat viktigt – rörelse, gemenskap och livserfarenhet.

Varje år besöker åttondeklassarna på Prolympia Jönköping skidbackarna i Isaberg. Syftet är att bedöma elevernas färdigheter och att ge dem erfarenhet som de inte kan få i ett klassrum. Skolans idrottsansvariga, Claes Thorén, berättar:

– Att sätta eleverna i en ny kontext är nyttigt, både för dem och för oss. Det ger dem möjlighet att växa och prova sina vingar. Några av eleverna har åkt skidor förut och andra gör det för första gången idag.

– Det som är så fint att se är hur de mer erfarna eleverna tar sig an nybörjarna. De stöttar, visar, ger tips och visar prov på riktigt fint ledarskap. Vi ser det år efter år. Det bevisar att idrott och föreningsliv skapar bra och trygga ledare.

En av eleverna som åkt förut är Erik Hultberg. Till vardags är han innebandyelev på skolan. Han ser skidåkningen som ett perfekt sätt att komma närmre klasskompisarna.

– När vi åker iväg känner man hur bandet mellan oss i klassen växer. Vi lär känna varandra bättre och får roliga minnen ihop.

– Dessutom är det kul att få hitta på något annat och jag kan dra nytta av mina innebandykunskaper i skidbacken också. Man får starka ben och bra balans av innebandy och det behövs i backen med!

Att Erik är elev på Prolympia är ingen slump.

– Jag ställde mig i kö redan innan jag var 10 år. När jag kom in i högstadiet blev jag jätteglad – det har varit lite av en dröm att få spela innebandy på skoltid.

– Prolympia är en jättebra skola. Vi har fyra idrottslektioner i veckan, utspritt på olika dagar. Det ger mig energi och gör så att jag orkar fokusera på de vanliga lektionerna.