Det är terminens sista dag och en doft av jordgubbar och förväntan ligger i luften. På Prolympia är eleverna finklädda och exalterade, men för Marcus Milton i klassen Sydney kommer dagen att bli ännu mer speciell. Mitt i avslutningsceremonin dyker nämligen representanter från Fagerhults belysning upp – för Marcus har designat en lampa som utsetts till vinnare bland hundratals andra.

 

Marcus, som till vardags ägnar sig åt pingis och judo, åkte med sin klass till branschmässan på Elmia tidigare i år. Väl där deltog han i en tävling som Fagerhults belysning arrangerade.

– Man skulle vika ett eget pappersflygplan och få det att segla genom olika hål. De olika hålen gav olika priser och när jag kastat mitt plan frågade de om jag ville vara med i en tävling där man skulle designa en helt egen lampa.

– Jag har aldrig designat något tidigare men tyckte att det lät kul, så jag sa ja.

 

Efter en stunds fundering bestämde sig Marcus för att hans lampa skulle utgå ifrån saker han tycker om. –

– Inspirationen kommer från Star Wars och steam punk. Själva lampkroppen designade jag i kopparfärg, och utanpå den la jag två vågiga ränder i halvt genomskinligt opalglas. Det ger lampan ett dovt och varmt ljus.

 

Sen april, då mässan på Elmia hölls, har Marcus till och från funderat över tävlingen.

– Men jag hade ingen aning om att jag skulle vinna – det fanns flera hundra bidrag. Därför blev jag överraskad och väldigt glad när fick veta att jag vunnit.

 

Som tack för sin insats fick Marcus med sin ett exemplar av sin egendesignade lampa hem, och kanske har tävlingen och processen gett mersmak.

– Jag har inga tydliga framtidsplaner ännu, men att arbeta med design eller konstruktion verkar roligt.