Specialidrott eller ett komplement till din idrott? Välj den väg som passar dig.

Prolympia är landets ledande idrottsskola och vi samarbetar med ett stort antal förbund, elit och breddidrottsföreningar i Sverige. Idag ser du många av våra elever och tidigare elever i unika sammanhang såsom SM, VM och OS mm. Vi skapar förutsättningar att lyckas med både skola och idrott utifrån dina egna mål, förutsättningar och visioner.

På Prolympia ser vi ditt idrottsintresse som en drivkraft för framgångsrika studier i övriga ämnen. Här får du utbildning i en miljö där samspelet mellan skola och förening är en framgångsfaktor. I samarbete med föreningar och förbund säkerställer vi hög kvalitet på undervisningen i din specialidrott och träning på skoltid.

Vi försöker alltid att utgå från dina egna mål och din vision. Elitsatsningar, motionsidrott eller vanlig nyfikenhet på det roliga och nyttiga i att röra sig, oavsett vad som driver dig så är du varmt välkommen till Prolympia, skolan med landets främsta idrottskoncept på grundskolan.

Prolympia i Norrköping erbjuder utbildning från årskurs fyra till nio och här får du möjlighet att utöva din specialidrott på skoltid. Idrottskonceptet kännetecknas av en helhetssyn, det vill säga en samverkan mellan skola, familj och föreningar på elit- och breddnivå. I professionella samarbeten med föreningar och förbund blir träningen individanpassad med en målsättning att nå maximal utveckling och prestation utifrån din vision. Här finns goda förutsättningar för dig som drömmer om en framtida elitkarriär och för dig som utövar idrott för att det är roligt eller för att må bra. Vi kvalitetssäkrar vår specialidrott genom att vi alltid försöker samarbeta med Norrköpings ledande föreningar i respektive idrott. Det gör att instruktörerna alltid håller sig uppdaterade i sin speciella idrott de brinner för.

Prova-på-idrott i årskurs 4 

Prova-på-konceptet innebär att du i årskurs 4 får möjlighet att prova på idrotter som du kanske inte vanligtvis skulle prova. Givetvis så kommer du säkert under detta år får möjlighet att prova de kanske mer välkända idrotterna som ingår för årskurserna 5-9.  Forskning påvisar vikten av att inte specialisera sig för tidigt inom en idrott och detta upplägg innebär att du får en allsidig träning. Om du utöver ishockey eller konståkning på fritiden finns det möjlighet att välja detta istället. Se nedan.

Specialidrotter från årskurs fem till nio

För dig som väljer att utöva din egen specialidrott även på skoltid har vi följande idrotter att erbjuda:
Badminton (utgår ht 21)
Parkour (utgår ev. ht 21)
Basket
Crossfit
Dans
Fotboll
Handboll
Innebandy
Pingis
Styrka & kondition
Yoga
Gymnastik (fördel om eleven har sysslat med dans, konståkning eller gymnastik innan)
Ishockey (valbar från åk 4 – enbart fredagar. Krävs full utrustning samt att eleven spelar på fritiden)
Konståkning (valbar från åk 4 – enbart fredagar. Eleven tränar konståkning på fritiden. Eleven måste ha klarat ”hjämtestet” dvs får åka utan hjälm. Från åk 6 gäller ”tävlingstest”.)
Padel (från ht 21. Elever som spelar padel på fritiden och är medlemmar i padelförening får förtur.)
Ridning (Krävs att eleven kan rida i skritt, trav och galopp.)
Tennis (Krävs att eleven spelar på fritiden och är medlem i en tennisförening.)

Specialidrotternas träningspass försöker anpassas efter elevernas olika nivåer, vilket innebär att du kan välja en specialidrott som du inte utövar på fritiden för att få en bredd i din träning. Inför varje termin har du möjlighet att byta specialidrott. Utöver detta har vi varje termin en Prova-på-dag där du nästan får välja fritt mellan alla olika specialidrotter som skolan erbjuder.

Hos oss får du

 • Träning på skoltid vid ett till två tillfällen per vecka, beroende på årskurs.
 • Möjlighet till läxhjälp och att köpa mellanmål på skolan så du är väl förberedd inför klubbträning
 • Kunskapsseminarium med utbildning för föräldrar, ledare och spelare
 • Ämnesintegrerad undervisning där kunskapsinlärning och idrott bildar en enhet
 • Träningspass kan i vissa fall genomföras helt på engelska eller att instruktören använder sig av olika engelska fraser som är anpassade till just din idrott.
 • Individuellt val från årskurs fem till nio

Privat specialidrott

Du som utövar en idrott vi inte kan erbjuda som en specialidrottsgrupp har möjlighet att göra ett individuellt val. Här ansvar du för din egen träning i samverkan med din tränare och förening. Kvalitetssäkring sker genom överenskommelse mellan dig, din instruktör, idrottslärare, specialidrottsansvarig, din mentor och skolans rektor. Du skickar då in ett skriftligt omdöme från din instruktör en gång/termin. Ansökan sker på blankett som finns på skolan.

Samarbetspartners

 • IFK Norrköping
 • Vita Hästen
 • NHK
 • Norrköpings danscenter
 • Dolphins basket
 • Hageby ridskola
 • Freemovr
 • Norrköpings Träningscenter
 • Friskis o Svettis
 • Norrköpings Tennisklubb
 • Norrköpings konståkningsklubb
 • IFK Performance Center
 • Yogarina
 • IF Norcopensarna

Dela