Porträttbild på Victoria Axelsson

En hälsning från den nye rektorn: ”Stor glädje och förväntan”

I juni tillträder vår nye rektor – Victoria Axelsson, 49 år, som närmast kommer från Vimmerby gymnasium. Här kommer en personlig hälsning från henne.

Hej allesammans!

I slutet av juni tillträder jag tjänsten som biträdande rektor hos er. Att skriva detta fyller mig med stor glädje och förväntan men även en stor dos ödmjukhet eftersom det här är ett nytt uppdrag för mig.

Jag heter Victoria Axelsson, är strax 50 år, och har tillbringat större delen av mitt yrkesverksamma liv inom skolan, som jag ser som en av samhällets viktigaste arbetsplatser med ett enormt ansvarsfullt uppdrag hos alla inblandade.

Jag är utbildad lärare mot grundskolan och gymnasiet sedan 21 år tillbaka och arbetar nu på Vimmerby gymnasium, som en av huvudlärarna för det samhällsvetenskapliga programmets inriktning mot medier, information och kommunikation. Här har jag undervisat främst i kreativa ämnen som skrivande och textkommunikation och har arbetat med många projekt där eleverna fått träna på entreprenörskap och även att blicka ut mot världen omkring oss. I min lärarutbildning ingår även svenska. Förutom ämnesundervisning har jag även arbetat som förstelärare med olika skolutvecklingsuppdrag, bland annat inom digitalisering, kommunikation/samtalsmetodik och motivationsarbete. Jag är även behörig lärare i ryska. Är någon sugen på att lära sig några ord så är jag inte svårövertalad! Jag har även arbetat på uppdrag åt Svenska Institutet och som utställningspedagog på Astrid Lindgrens Näs med fokus framför allt på mellanstadiet. Utöver läraryrket arbetar jag som frilansskribent.

Att hitta lösningar för att sätta igång elevernas och personalens inre motivation och skapa förutsättningar för att var och ens styrkor ska komma till sin rätt ser jag som en viktig ingrediens i en framgångsrik skola. Arbete med internationaliserings-, värdegrunds- och demokratifrågor är också viktiga drivkrafter för mig, vilket kommer att genomsyra mitt arbete.

När jag inte arbetar i klassrummet trivs jag med utomhusaktiviteter av olika slag. Jag bor nära sjön Hulingen i Hultsfred där jag gärna tar mig en tur med kajaken, promenerar eller bara njuter av lugnet med en svampkorg på armen. Vatten har jag en förkärlek för, både över och under. De senaste tio åren har jag lagt åtskilliga timmar antingen i en bassäng eller vid bassängkanten. Båda mina två pojkar har varit aktiva simmare medan jag har stått bredvid som tränare eller tävlingsfunktionär men har även nöjes-simmat en hel del för eget välbefinnandes skull. Hemma i trädgården trivs jag i växthuset och i trädgårdslandet, som brukar få bra skjuts av min mans biodling. Jag hämtar också energi och inspiration från världen omkring oss. Min nyfikenhet har tagit mig till många spännande platser, som alla gett nya upplevelser och perspektiv på tillvaron. Det berättar jag gärna mer om vid tillfälle!

Nu ser jag fram emot att få lära känna er alla och den verksamhet ni kan bäst. Är inte säker på att jag hinner runt och presentera mig för alla innan ni kilar iväg på semester, men jag planerar att komma runt på era arbetsplatser och klassrum för att säga hej och presentera mig så snart som möjligt.

Vänligen! Victoria